Kwekers

Hier kunt u informatie vinden over de verschillende kwekers in Niigata Japan die wij bezocht hebben op onze koireizen.

Kweker: Masaki

Farm: Masaki Koi Farm
Koguriyama, Ojiya, Niigata

Voornaamste kweek: Go-Sanke

Oppervlakte faciliteiten en mudponds 50.000 mtr2

In de heuvels net buiten het stadje Ojiya in het Niigata district tref je in het dorpje Koguriyama de farm van Hiroi Masaki aan

In het bescheiden Koihuis met enkele buitenvijvers vinden we de belangrijkste voorraden. De voornaamste productie van Koi komt voort uit de kweek van Go-Sanke variëteiten. Daarnaast is Masaki een kweker die ook sterk bezig is om bijzondere en nieuwe variëteiten te kweken. De kweek van GinRin Asagi`s zijn daarvan een mooi voorbeeld. Opmerkelijke resultaten worden ook geboekt met de kweek van Kujaku, Goromo en de Shiro Utsuri. Masaki vertelt in een van onze gesprekken uitgebreid over de eigenschappen en kenmerken van de variëteiten en vooral de kwaliteiten waaraan een goede Utsuri moet voldoen. Zo vertelt Masaki dat het mooiste Sumi dat we kunnen aantreffen op een hoge kwaliteit Utsuri bestaat uit een donkerblauwe, bijna zwarte pigmentatie. Op verschillende variëteiten treffen we het Sumi aan, zoals het Sumi op de Sanke en het Sumi op de Kumonryo.

De voorkeur van Masaki gaat vooral uit naar de al eerder genoemde diepblauwe Sumi variant

Het Sumi ontwikkeld zich naarmate de Koi ouder wordt in de verschillende huidlagen, kan na een verloop van tijd verdwijnen waarna het vervolgens weer in alle heftigheid definitief kan terugkeren. Dit alles heeft te maken met andere pigmenten die boven de Sumi pigmenten in de huidlaag tot ontwikkeling komen. Zodra het Sumi zich in de diepere huidlagen gaat ontwikkelen zal het Sumi heel dominant tevoorschijn kunnen komen. Volgends een andere kweker, Torazo, is de Koi van slechte kwaliteit als blijkt dat het Sumi definitief verdwijnt. Het Sumi komt op drie verschillende wijze voor op de Koi: Sumi op het Hi, het Sumi half liggend over een rode en witte partij en geheel vrij liggend over het wit. Dit Tsubosumi wordt gezien als een bijzonder kenmerk en geeft de Koi een opwaardering. De bloedlijnen die ingezet worden op de farm van Masaki en ingezet worden voor de kweek van Go-Sanke zijn afkomstig uit kruisingen tussen Dainishi, Matsunosuke, Marusaka en Kisunai-ouderparen.

Masaki is al tientallen jaren bezig om de kwaliteit van zijn soorten te optimaliseren

De ontwikkeling van een bloedlijn is een dynamisch proces waar jaren van zorg en toewijding mee gemoeid zijn. Een proces van jaren waarin de kenmerken en eigenschappen van een bloedlijn zich alsmaar sterker zullen moeten manifesteren in iedere nieuwe generatie Koi. Belangrijk bij de kweek is dan ook om toch ieder jaar weer een groot aantal veelbelovende Tatekoi te produceren van hoge kwaliteit waarin de kenmerken goed zijn vastgelegd. Masaki is wat dat betreft een gedreven en ambitieuze man en beschikt daarnaast over een enorme bron aan informatie over alles wat met Koi te maken heeft en kan je de veel details vertellen over de talloze bloedlijneigenschappen.