Japanreis november 2013

Ook dit jaar weer naar Niigata Japan om (V)HQ japanse koi te selecteren bij de meest gerenommeerde koi kwekers. Lees hier het verslag van onze Japanreis 2013.

ZOEKOPDRACHTEN:

Zoals reeds aangekondigd op de welkomstpagina, mocht u nog WENSEN hebben betreffende een mooie koi, laat het ons weten (koivriend@ziggo.nl en tijdens onze japanreis koivriend99@gmail.com).
Wij proberen dan voor u rechtstreeks de meeste geschikste koi/prijs te regelen in Japan. Wij wachten uw reacties af.

Dag 1(2)

Hoi allemaal,

Hier zit ik dan op Heathrow Airport, omdat British Airways zonodig 20-30 minuten vertraging had opgelopen, zodat mijn aanvullende reis met Virgin Atlantic niet door kon gaan. Gewoon lekker de eerste dag BALEN.

Maar laten we maar hopen dat dit een voorbode is op BETER weer in Japan, ik reis nu verder nml. met JAL (Japanese Airlines) en kom dinsdag om 15 uur aan op Tokyo.

Jammer, maar wel een halve dag in de mist gegaan door 20-30 minuten vertraging. Gewoon shit, want FUCK mag ik niet zeggen in Engeland, dan worden ze boos.

Want we zagen ons vliegtuig gewoon nog staan, maar we mochten niet meer mee, omdat we ,,te laat’’ waren, we waren om 13.15 uur aanwezig en het vliegtuig vertrok om 13.45 uur.

Dus gewoon op tijd, maar ja het is niet anders, gewoon bij neerleggen en de mensen die mij kennen weten dat dat soms een beetje moeilijk gaat bij mij. Want het kon gewoon nog wel, maar de bureaucratie laat het niet toe. Zou zeggen, snel in het vliegtuig en gaan met die banaan, maar de Engelse GRUNDLICHKEIT liet dit niet toe.

Ik heb wel wat spraakwater tot mij genomen, want wat moet je in zo’n situatie, gewoon de SHIT (FUCK) van je afschrijven, wordt je weer SEN van toch. MMMMMMM.

Je krijgt wel een lekker overzicht van mijn eerste 2 dagen op zoek naar de juwelen in Japan. Het ergste vindt ik gewoon, dat er mensen op mij zitten te wachten op Tokyo Airport, en die moeten nu dus alleen verder. En dit had allemaal niet hoeven gebeuren, als ze gewoon sneller waren geweest met e.e.a.

Genoeg geluld over dat British Airways, one time and not anymore. Het is ook gewoon tegen de regels in dat je terug in de tijd gaat vliegen, moet je nooit weer doen Peter.

Heb nu wel effe de tijd om allerlei dingen op papier te zetten en uit te pluizen. Met straks nog 45 minuten GRATIS WIFI op Heathrow, die ga ik gebruiken om te internetten en natuurlijk effe lang bellen met het thuisfront.

Hier laat ik het in eerste instantie bij, ga het als het mij lukt zo nog op mijn site zetten, anders wordt het morgenavond.

Het lukt me dus wel, maar na een lange vermoeiende reis met alle oponthoud ben ik dus dinsdagavond om 19 uur aangekomen op Nagaoka station.

Daarna gelijk met Jeroen en de boys een ,,kleine’’ steak gegeten van 600 gram. Ik kom er best voor uit ik kon hem niet op (JA Emiel), de rest natuurlijk wel.

Dat heb je met Achterhoekers van 20-25 jr. die lussen er wel pap van.

Morgenvroeg dus bij Ishihara Yagensi een mudpound afvissen met daarin hoofdzakelijk Shiro Utsuri. Dus voor de liefhebbers, we maken wat foto’s en eventueel ga ik ook een box nemen, mits alles klopt natuurlijk.

Voor nu sayonara en tot morgen.

Groetjes, Peter

Vanaf een DONKER Heathrow

 

Dag 2

Goedendag allemaal,

Hier dan het de eerste dagverslag van Koivriend op koihunt in Japan. Zoals wel bekend gingen wij vandaag als eerst met de gebroeders Yangensi een mudpound leeghalen, met daarin alleen maar Shiro Utsuri’s, niet gelijk de vissen die ik nodig had. Maar toch weer een leuke ervaring.

    

Samen met de klanten van Jeroen, en de gebroeders met vrouw erbij hebben wij de mudpound leeggehaald. Met in totaal 220 Nissai shiro Utsuri.

Op zich ging het vrij goed, maar de zware jongens uit het oosten gingen naar de overkant en daar was het net iets meer modder dan aan deze kant, toch weer goed gekoj zen. En degene die het beste had gekozen was Jeroen zelf, die stond nml aan de kant de vissen aan de pakken, want die had vorige week de mudpound ernaast afgevist met daarin de sansai. En die wist hoe modderig deze mudpounds waren.

Al met al weer een keer leuk om te doen, hoeft niet elke dag, maar de klant van Jeroen is er met zijn kameraad en die heeft in principe niets met koi, dus daarvoor was het helemaal apart. Vooral het graaien naar al die vissen. Heb dus vandaag wel zo’n honderd shiro’s in de hand gehad. Van tategoi tot mindere kwaliteit.

Eenmaal in het vishuis gekomen, werden de vissen uitgeselecteerd en in de diverse prijsklasse bakken gedaan. Mede omdat ik niet direct vraag naar shiro’s had hebben wij niets gebowld of apart laten zetten.

Daarna zijn wij nog even wezen kijken in zijn nieuwe vishuis om toen de lunch te pakken. Daiske had ons hiervoor uitgenodigd voor de bewezen diensten, c.q. hulp bij het afvissen.

Wij hadden ’s middags een afspraak bij Marusei, maar Jeroen had tussendoor nog even wat geregeld om bij Kanno langs te gaan.

De klant van Jeroen (zal hem even bij naam noemen: Jan), had veel interesse in een mooie Kanno Goshiki. Daar gekomen, is hij samen met Jeroen gaan scheppen en een drietal vrij hoge kwaliteit Goshiki eruit gepikt. Foto’s kan ik effe niet laten zien ivm de site van Jeroen.

Toen in de auto gestapt om naar Marusei te gaan, tussendoor nog even een ander vishuis bezocht, weet niet zo direct de naam meer, maar daar zaten ook leuke vissen. Een optie voor verder in de week.

Bij Marusei aangekomen, is er als vanouds genoeg te zien. Van de mindere kwaliteit tot de echte jumbo’s die tienduizende euro’s kosten.

Jeroen moest ook een x-aantal zoekopdrachten invullen en daar werd dus druk aan gewerkt, enkele chagoi/kigoi/mihuzo ogon enz. enz. werden uit de bakken gevist.

Zelf had ik ook nog een opdracht voor een chagoi (sansai), maar ik heb vandaag eerst overleg met de klant hoe of wat.

Na het in ontvangst nemen van de welbekende Marusei jaarkalender (elk jaar krijgen klanten een supermooie kalender van Marusei), zo ook dit jaar, vervolgden wij onze weg naar Yamazaki.

Daar aangekomen waren alle auto’s van Ornafish aanwezig, dus 3 auto’s van Orna incl. klanten bij Yamazaki. Duitsers, Engelsen, Achterhoekers, Engelsen enz. enz.

Dus we moesten effe geduld hebben, van Yamazaki was druk in de weer.

Toen wij aan de beurt waren, hadden wij een collectes item gezien:

Een Maruten Ginrin Longvin Yamabuki Ogon . . . .

Jeroen wilde deze PERSE hebben, grapje, gewoon meegenomen voor de lol en een box verder aangevuld met Doitsu Hariwake en Matsuba Ogon en Platina. Daarna was ik eindelijk aan de beurt.

Het was nml. de kweker waar ik vorig jaar een 4 tal boxen sansai heb gekocht, met daarin de bekende Doitsu Karashigoi (1e prijs HKS, doitsu B, size 5), ik moest voor een klant eenzelfde exemplaar zoeken, en bekijk de foto maar, niet de beste kwaliteit, maar Jeroen heeft betere gemaakt, die worden t.z.t. wel geplaatst.

      

Doitsu Karashigoi 55+  (VERKOCHT)                        en             B. Kikokoryo 50+ (female beide).

Want het liep al mooi tegen 5 uur aan en dan wordt de lichtintensiteit een stuk minderen en de vissen hadden niet zoveel zin in een fotoreportage, laat staan een filmreportage.

Ze waren vrij wilt op dat moment.

Maar ik toch een fotootje gemaakt, met daarop tevens, vindt ikzelf een leuke Beni Kikokoryo, sansai female 50+.

Deze vis is nog te koop, prijsopgave via mail (koivriend99@gmail.com).

De Doitsu Karashigoi is in optie (hiervoor is prijsopgave ook mogelijk op bovenstaand emailadres).

Tot slot bedankten wij Yamazaki en hij ons ook.

Daarna gingen wij dus effe naar het hotel opfrissen en daarna eten.

Zou zeggen tot morgen en sayonare vanuit een zonnig Japan (vandaag althans).

 

Dag 3

Goedendag allemaal,

Hier dan weer een klein dagverslagje van onze koihunt.  Vandaag hebben we kilometers gemaakt, dus m.a.w. de REISDAG, omdat er verre kwekers bij zaten.

Vanmorgen hadden e.e.a. af te halen voor Jeroen. Hij moest nog enkele vissen op de foto zetten bij Yamamatsu die hij had gekocht op de veiling en tevens werd onze auto vandaag iets meer beladen dan gisteren, Johan Leurs en zijn vriendin Dominique gingen ook mee op reis deze dag. Hoogstwaarschijnlijk morgen ook nog en dan gaat de ,,grote’’ baas van OrnaFish (Robbie san) ook met ons mee.

Over vandaag verder, na allerlei papierwerk gedaan te hebben en ook onze ogen nog even vergaapt op enkele mooie vissen die her en der rondzwommen.

Ik vroeg om een vis (jammer verkocht) een mooie maruten sanke. Daarna deed Johan ook nog een poging, resultaat het zelfde. Wij moeten toch met zijn allen naar Pearl toe, want de ogen van ons zijn op bepaalde momenten toch te scherp. Johan had ook nog een mooie Showa effe in de bowl laten scheppen, supermooie body, dus daar heeft ie nog wel een slapeloze nacht van. Hij zoekt nml. een Kindai Showa, maar deze was ook niet slecht.

Na een lekker bakje koffie te hebben gehad, deze was eindelijk van goede sterkte nml, niet voor iedereen want er waren een paar in de groep die er nog een schepje koffie extra in moesten doen .. . vervolgden wij onze weg naar Kaneko.

 

 

  

Tancho Showa                                                                         Ginrin Matsukawabake (verkocht)

Bij deze kweker had ik vorig jaar 2 supermooie Ginrin Matsukawabake gebowld die later naar Elna Koi gingen omdat de klant het niet zag zitten. Nu weer gekeken, maar er zwommen wel een paar, maar zowel Jeroen als ik zagen bij beide vissen iets wat niet in de haak was. Eentje keek naar rechts, en zijn zusje dacht ik kijk maar de andere kant op. Beide een iets scheef hoofd, viel niet echt op, maar toch, als je een vis van deze prijsklasse wilt aanschaffen, moet alles kloppen.

Gevraagd of ie nog wat anders had, en ja hoor. Gisteren net geharvest en we keken in een paar bakken met daarin een aantal leuke Maruten Kujaku’s en na een beetje doorzoeken kon ikzelf ook nog een paar scoren. Samen met Jeroen een box in elkaar geknutseld met het resultaat:

  • Een mooie Tancho Showa (niet te groot, mooi patroon) en voor de prijs
  • Een mooie Ginrin Matsukawabake

Tevens een optie genomen op een supermooie Tancho Kujaku, indien u een prijs en foto wilt, kunt u mij mailen hierover.

Daarna naar Yagensi gereden omdat Jeroen hier ook nog wat moest regelen. Eenmaal daar, heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken en Daiske gevraagd of ik 3 Doitsu Sankes mocht bowlen en een foto te maken, deze vissen zijn gereserveerd tot morgen. Prijsopgave via mail en indien serieus interesse. GELIJK retour berichten, ivm tijdsverschil en omdat ik na morgen geen zicht meer heb op de vissen.

 Prijs op aanvraag.

Dus mensen, zin in een mooie Doitsu Sanke, nu de kans. Eventueel is mijn eigen doitsu Sanke (zie website ook te koop), want deze hebben ook potentie genoeg om ook prijzen te pakken in NL.

We hebben de broers bedankt en verder onze weg vervolgd naar Satoshi Tanake, met deze kweker heeft Jeroen een goede band. Hij heeft hier een aantal boxen gehandpicked, maar voor mij was hier helaas niets te vinden.

Toen doorgereden naar Seikiguchi (showa kweker), deze was nml. het verste weg, op de weg daar naar toe zijn wij nog even binnengeglipt bij Kobyashi (shiro kweker), wat er nu zat viel ons een beetje tegen, dus snel weer doorgereden naar Seikiguchi, maar tot onze pech moest ie net een shipment klaarmaken, maar oh wat een mooie showa’s zwemmen daar, we hebben geen prijzen gevraagd, maar onze mondhoeken werden wel een beetje nat van al dat moois. Zelf Johan is maar snel weer naar buiten gegaan . . .

Als laatste hadden we een afspraak om 16 uur om bij Marusei naar Mukashi Ogon te kijken, gisteren waren er alleen maar mannen te koop en ik wilde graag een vrouwtje voor mezelf en eventueel nog een of 2.

Na een aantal gebowld te hebben, kwam ik tot de conclusie 2 stuks is mooi.

2 Mukashi Ogon’s (1 reeds verkocht)

Maar met veel mensen rond de vaten, valt er steeds wel iets op. En zo ja, Jeroen en ik viel ons beider oog op een schitterende Hi Utsuri, niet de grootste, maar wel de mooiste.

Supermooi patroon, niet rommelig, superrood en sumi om van de watertanden. Maar ja, prijs??

Na deze te hebben gehoord, toch maar niet. Marusei san zei dat de grotere voor de helft weg mochten, maar ja deze wilden we niet.

Maar een aantal ogen ging verder rond door de bak en ja hoor, sanke-san Jan zag er weer eentje, een mooie Sanke, female, yonsai, 62-64 cm.

Wij vonden allen dit een mooie vis, maar nadat we een prijs hadden gevraagd, snel maar bowlen, voordat ie wegzwemt.

Eenmaal in de bak, bleef Marusei-san er maar naar kijken, van wat heb ik nu weer gezegd, foto’s gemaakt en optie op de vis genomen, want ik moest dit effe met de boekhouder overleggen.

Meteen met het terugzetten, kon Marusei-san zijn ogen niet van de vis afhouden, hij hield haar nog even EXTRA lang in de hand om goed te bekijken, dit zei ons allen al genoeg.

Niet te lang over nadenken, gewoon doen. Maar ja het moet wel allemaal betaald worden. Ondanks dat de yen nu nog redelijk staat, is het wel geld voor zo’n vis.

Dus mensen interesse in een mooie kwaliteit Sanke, 4 jr. female (koivriend99@gmail.com), tevens ook prijzen van de mukashi’s enz. op te vragen. Er is momenteel een optie op de Sanke.

 Is ze mooi????

Zo tot morgen, heel vroeg. Want dan gaan wij naar Oofuchi. Deze heeft nml. vanmiddag een mudpound leeggehaald.

Sayonara en tot morgen.

Gr. Peter

Vanuit een heel nat Ojiya

Dag 4

Dag 4 koihunt Koivriend Coevorden.

Deze dag heb ik weinig gekocht, maar wel weer heel wat geleerd wat wel mooi en goed is in koiwereld. Een lesje kwaliteit bekijken bij Yamamatsu.

De dag begon vroeg met een bezoek aan Oofuchi. Deze kweker had gisteren een mudpound leeggehaald met sansai. En wij hadden deze morgen samen met Robbie san van Ornafisch de eerste keus om te handpicken. Mede gelet op mijn zoekopdrachten ben ik wel kritisch aan het zoeken geslagen. Kon wel een paar vissen vinden, maar toch was het net niet voor die prijs.  Alhoewel ik toch nog wel een mooie Ochiba Chigure van plm. 65 cm eruit heb gehaald, deze vis is dus over 4 weken in Coevorden te bewonderen. Het is niet een Ochiba van de allerhoogste kwaliteit, maar wel een mooi netpatroon en in een betaalbare klasse.

  

We zijn daarna naar zijn beste koihuis gegaan, daar zwom wel even iets anders, maar ja daar ga je ook je portemonnee trekken. Robbie san is wel aan het scheppen geslagen met als resultaat een 2 tal shiro’s en een ochiba chigure en een kohaku. Deze vissen staan dus vandaag op de Ornafish site.

De ene shiro had ik eventueel wel belang bij, maar deze komt in de box met de ochiba, dus dat wordt het hem niet. En volgens Robbie san waren deze vanavond reeds verkocht op de Ornafish site.

Zie de foto, was toch best een leuke shiro utsuri.

Daarna wilden wij naar Yamamatsu omdat Jan daar een paar dagen eerder een supermooie sanke had gezien en deze niet uit zijn kop kon krijgen, dus weer terug om alsnog deze vis te kopen. Aangekomen bij de kweker was het euvel al geschied. De sanke was dus verkocht. Zoiets gebeurt gewoon in Japan, als het mooi is moet je gewoon direct kopen.

Na deze tegenvaller kregen wij toch nog even een lesje kwaliteit beoordelen van de kweker zelf. Hij liet een paar Sankes zien van zijn nieuwe bloedlijn en oh wat waren deze mooi. Eerst een paar mannelijke toekomstige ouderdieren en daarna een vrouwtje.

  

Gewoon SUPER, zo mooi zelfs dat wij daarna wegreden en Jeroen san een beetje de weg kwijt was van al dat moois wat we daarvoor hadden gezien. Supermooie body, huidkwaliteit en het hi was HI met hoofdletters. Daarna onze weg vervolgd naar Yamamatsu’s andere vishuis omdat Rob daar na toe was gereden met Johan en zijn vriendin om daar een Showa te bowlen die hij een dag eerder had gezien.

Samen tussen de middag met deze kweker gegeten en onze weg vervolgen naar het volgende adres: NND, jammer genoeg was daar niemand aanwezig.

Next stop was Marudoh, en niet zo maar een stop, hier werd Jan’s zoektocht naar een Sanke werkelijkheid, in eerste instantie nog even een klein tegenvallertje. Hij en Jeroen zochten een Sanke uit die zulks een mooie aftekening had en een sumi om van te watertanden, deze bleek echter ietjes te veel boven budget te liggen van Jan.

Daarna Marudoh het schepnet overhandigd met een budget meegevend om een Sanke te scheppen. Hij schepte wederom een paar exemplaren eruit, die Jan en Jeroen ook al in hun achterhoofd hadden als optie.

Na een kort overleg had Jan de knoop snel doorgehakt en hij was eigenaar van een supermooie nissai Sanke (female) van 52 cm. Gefeliciteerd Jan.

 Sanke niet    Sanke Jan

Zelf heb ik bij Marudoh nog geïnformeerd naar een Ginrin Soragoi, niet aanwezig bij de kweker evenals een Akame Ginrin Kigoi. Niet te vinden in Niiagata (tot nu toe althans). Toen even gekeken naar een opdracht van een klant om dan over te stappen naar plan B: een Ginrin Chagoi. Een paar bekeken en morgen beslissen we of we er voor gaan nml.

Een yonsai ginrin chagoi (female) van 70 cm++.

 

De kweker bedankt en verder onze weg vervolgt naar Kataoke, daar waren we gisteren geweest en hij zou vanmiddag Ginrin Matsukawabakes hebben zitten (sansai). Echter er was niets uit de mudpound gekomen. Jammer, maar helaas.

Daarna nog effe binnengeglipt bij Shinoda, om te kijken naar doitsu sanke/showa. We hebben de kwaliteit in het achterhoofd, maar er zijn in deze meer opties.

Toen was het bijna donker en we moesten nog even naar Yagensi voor eventueel onze doitsu sankes van gisteren. Daar aangekomen waren er klanten, en je kunt het bijna raden. Die hadden 2 bowls staan, met daarin (onze 3 gisteren gebowlde sankes – VERKOCHT). Voor de 2e keer vandaag achter het net gevist. Ik kan er niet zo mee zitten, morgen meer geluk denk ik dan maar. Er zit hier echt vis genoeg hoor.

Zou zeggen sayonara en tot morgen.

Het regent hier ECHT PIJPESTELEN de hele avond al.

Gr. Peter

Dag 5

Dag 5 – De Nagaoke breeders koishow,

Hallo allemaal,

Vandaag was het de dag van de Nagaoke breeders koishow. Dus het verhaaltje van vandaag wordt niet zo lang, omdat ’s morgens de vissen ingebracht worden en e.e.a. allemaal moet worden geregeld, dus bij veel kwekers kon men niet terecht en de kwekers waar wij eventueel wel terecht zouden kunnen, waren wij al geweest. Dus hier kunnen we kort over zijn.

De morgen hebben wij doorgebracht op het showterrein, op zich niets mis mee, maar als het dan de helft van de tijd regent dat het giet, is er geen lol aan. Rond 12.15 uur zijn wij richting eten gegaan, maar daar was het een drukte van jewelste, in de rij staan bij Gusto. Dus dan maar effe naar de Big Mac oftwel Mc. Donalds. Hier moesten we ook aansluiten, maar hier gaat het wat sneller. Dus lekker even een Burger en anderen kipnuggets met patat naar binnengewerkt.

Toen gingen we op weg naar NND Koifarm, oftwel Fuji Oomo. Hier hadden Jan en Jeroen nog een paar Sankes zwemmen die prijzen hadden gewonnen op de show van vorige week. Jan wilde graag zijn vis effe bowlen en de heren kregen ook nog de certificaat van de koishow van Fuji Oomo.

 Jan met zijn kampioen sanke.

Daarna zijn we naar Mazaki gereden, gewoon om effe te kijken en dat kijken werd op een gegeven moment weer zweten. Eerst beneden gekeken bij zijn normale verkoopbakken. Daarna naar zijn hq vishuis boven. Hier zwom toch wat moois rond. Masaki san nam een schepnet en haalde daar een van zijn beste Asagi naar boven, wij werden er allemaal een beetje stil van.

Yonsai tegen de 70 cm en een body en huidkwaliteit om van te watertanden. Jeroen zij dat ie de laatste 4 jaar niet zoiets had gezien. Daarna nog wat vissen in de bowl gehad. Maar na zoiets kan bijna niets meer goed zijn.

Gevraagd of wij nog even een trapje hoger mochten kijken, daar had hij nml. nog een stuk of 5 tategoi shiro utsuri’s zwemmen. Met elkaar even gechat welke de beste zou zijn. Daarna Masaki san gevraagd en die liet effe zijn beste vd vijf zien. Kijk en huiver. Wat een sumi en wat een huidkwaliteit verder. Ook weer iets, wat iedereen wel in zijn vijver wil, mits de portemonee dat toelaat natuurlijk.

  

Prijzen gevraagd en het daar in eerste instantie ook bij gelaten, wie weet wat de dag morgen ons brengt in deze.

Daarna nog effe wezen buurten bij Maruhiro, deze harvest elke dag nieuwe vis en op het moment dat wij er waren, zat er natuurlijk nog genoeg, het is nml. wel een zoon van de grote Hirasawa, dus altijd vis en geen bodem normaal.

Misschien dat wij hier later nog op terugkomen.

De bedoeling was om nu weer terug te gaan naar de koishow om de prijswinnaars te bekijken. En tevens de Grand Champion te bewonderen. Die was dit jaar te beurt gevallen aan een schitterende showa van Isa, bekijk de vis maar eens. Foto is niet van superkwaliteit, maar de vis wat daarentegen super.

Lekker nog een ogen de ogen vergaapt aan al dat moois dat in de vaten rondzwemt van super showa’s tot SUPERGROTE Karashigoi/Mukashi Ogon enz.

Het wat foto’s gemaakt, en laat hier dan een paar zien.

Morgenvroeg gaan we wat later, want Jeroen san moest effe bijtanken en tevens hadden wij om 10 uur een afspraak bij Conias.

Groetjes en tot morgen.

Sayonara maar weer vanuit Oyija.

Gr. Peter

Dag 6

Dag 6 koihunt Koivriend

Hallo allemaal, hier dan weer een stukje van mij vanuit een koud Japan. Het was de tweede koishow-dag, dus niet alle kwekers waren te bereiken. Het is wel lastig in een weekend met de koishow om afspraken te maken met de breeders, maar zo goed als het kon hebben wij dat gedaan.

Allereerst dus naar Conias, want ik had een budget mee van een aantal klanten om te zoeken naar Doitsu Showa. Na de gebroeders eerst een T-shirt te hebben aangeboden met de Ginrin Goshiki waarmee ik dit jaar 2 prijzen had gewonnen (zowel 1e op de HKS – size 6 Ginrin B, als met de Euregio Koishow), de gebroeders waren er blij mee, alleen maar hopen dat ze passen, had nml. M mee genomen, de meeste Japanners zijn aan de kleine kant toch.

Na alle bakken te hebben geïnspecteerd, viel ons oog op een paar in de eerste bak, de Barra barra bak, m.a.w. pick-up prijzen. Jeroen vroeg om de prijs van een paar, maar de een was al ruim boven budget en de andere bleek nog duurder te zijn. Dus dit leek hem niet te worden. Daarna werd het in een keer erg druk, dus de gebroeders konden hun tijd beter gebruiken, we gingen dus verder.

Op naar Shinoda ook een doitsu kweker. Hier hebben wij een paar sansai gebowld, heb de klant deze gestuurd, dus vanavond maar afwachten. Waren toch vissen uit een duurdere prijsklasse en 1 in een box wordt helemaal onbetaalbaar, dus we gingen voor 2.

Toen effe snel nog langs Koda, maar daar was niemand aanwezig, konden niet naar binnen dus weer onverrichter sake verder gereden.

Jeroen san had nog effe wat te doen bij Masaki, daarover kun je beter op zijn eigen site en fb het een en ander gaan lezen. Kan vast zeggen, je gaat ervan watertanden, meer zeg ik niet.

We hebben toen bij de Filippijn gegeten, best stukje pork, maar het was geen 600 grammer, dus de boys uit de Achterhoek, hadden hun maagjes net de bodem bedekt, vanavond de rest maar aanvullen dus.

Na de pauze gingen wij naar Miyatora, daar had ik de laatste 2 jaar niets gekocht, en we hebben eerst effe gekeken in de bakken, we dachten dat ie er niet was. Daarna in een ander vishuis toen de kweker om de hoek kwam kijken.

Prijzen gevraagd, en toen scheppen maar.

Want we hadden hier en daar wel wat zien rondzwemmen en het resultaat kun je zien in onderstaande foto’s. De Hi Utsuri heb ik effe apart nog gefotografeerd, dus geef uw mening er maar over….

  Sorry voor de slechte foto, maar beter dat dan een slechte vis.

Kweker bedankt en daarna verder gereden naar Marusaka. Hier ben in de laatste jaren ook niet geweest. Ook hier weer hetzelfde ritueel. Prijzen en dan scheppen.

We hebben hier wat goedkopere vissen kunnen scheppen als tegenhangers van die van Miyatora. Gewoon een mooie box met vissen. Beoordeel zelf maar. Hier weer hetzelfde, een nieuwe camera wil nog niet altijd garanderen, betere foto. Zit nog in een leerproces daarin.

(Beide d. sankes direct verkocht, gefeliciteerd Sandra)

Als afsluiter gingen wij nog effe buurten bij de oude Hirasawa (Marusei), hier kan ik altijd leuke vissen kopen tegen de welbekende scherpe koivriendprijs. Maar mede omdat ik de winkel dit najaar ga aanpakken, is het niet de bedoeling om dozen te scheppen. Dat heb ik de oude meester verteld en gezegd, dat het er allemaal weer goed bij zwom en dat ik in het voorjaar wel wat dozen zal gaan afnemen. En zoals gebruikelijk kom je bij Hirasawa niet weg zonder een bakje koffie met hem te drinken.

Tijdens dit ritueel werd nog een en ander uitgelegd over het ontstaan van bepaalde soorten uit de Mukashi lijn van Hirasawa. Jereon san en ik hebben een competitie ivm 3 Mukashi Ogons, wie er na een jaar de grootste heeft opgekweekt.

Zal wel niet meevallen om de Hoofddealer van Saki Hikari voer te verslaan. Ik denk dat er bij Jeroen nog een EXTRA voederautomaat wordt bij gezet om die Mukashi maar te laten groeien en groeien.

Dit was het dan weer voor vandaag. Morgen gaan we hopelijk een doosje nissai showa picken bij Suzusei en misschien nog Suzuki.

Dus tot morgen, sayonara vanuit het koude Ojiya.

Gr. Peter

Dag 7 (de laatste!)

Dag 7 Koihunt Koivriend (de laatste alweer………)

Vandaag was de laatste en vooral niet de minste dag van de week. Heb behoorlijk nog wat gekocht, niet alles was gepland, maar op zo’n moment als de prijs goed is, moet je de knoop doorhakken en kopen.

Onze dag begon met een reis richting Suzusei (showa kweker) waar ik vorig jaar supermooie showa heb gekocht. Op de weg daar naar toe, kwamen we langs Koda en dit hebben we dus gebruikt om daar ook effe te buurten. Jeroen san was daar deze week als wezen scheppen, en gekeken. Dus hier ging ik ook aan de slag. Het was niet helemaal de bedoeling om toch nog veel nissai mee te nemen, maar de verleiding werd op een gegeven toch te groot.

Bijgevoegd de selectie die ik bij Koda heb gepicked. Leuke D. Hariwake, D. Showa, D. Sanke, Showa.

Allen leuke visjes voor de bekende koivriendprijs.

   

De kweker bedankt en daarna richting Suzusei, maar tot onze verbazing had de kweker al zijn nissai verkocht, dus we kwamen van de koude kermis thuis. Effe een baalmomentje voor mij ingelast. Maar nu hadden we wel extra tijd om naar Suzuki te gaan. Deze kweker had ik dit voorjaar een leuke tategoi box van gekocht, waar in den lande enkele leuke exemplaren van rondzwemmen (of niet Popke).

Hier dus aan het scheppen geraakt, Jeroen san kon de verleiding ook niet weerstaan en ging ook aan het scheppen. Was niet zo einfag om hier langs de luchtslangen over de planken te scheppen. Maar naar een tijdje van de ene bak naar de andere te hebben gegaan, kregen we toch een leuke box vol met: ja daar heb je ze: doitsu showa, goromo, showa (net zo goed als bij Suzusei).

 

  

Leuke nissai Suzuki                                                                         Showa’s Suzuki

 

Daarna in de sansai bak gekeken, en hier een leuk drietal uitgevist:

  • Doitsu Showa 52-55 cm
  • Doitsu Sanke 52 cm
  • Showa 55 cm

       

Showa sansai                                              Doitsu Sanke – sansai                                   Doitsu Showa – sansai

Al met al een geslaagde missie daar hoog in de bergen, waar niet zoveel mensen komen.

Jeroen san wist nog een goede budo goromo kweker te zitten. Takano, ben ik nog nooit geweest. Daar aangekomen, in zijn kleine vishuis zijn we toch aan het scheppen geraakt. Jeroen had een paar budo goromo’s nodig en ikzelf zag er een leuke Tancho Ginrin Goshiki zwemmen. Daar heb ik wel een klantje voor dacht ik bij mezelf. Dus overleg met Jeroen, samen een box en de deal was zo geregeld. Zie foto, alle drie mooie vissen voor een betaalbare prijs.

 Supermooie Tancho Ginrin Goshiki…..

Toen heeft Jeroen ons naar Gusto gebracht, waar wij met handen en voeten ons eten hebben besteld, of niet Gerhard (arregatto goseimas, of zoiets). Daar lekker gegeten, en toen met de benenwagen naar het hotel. Jeroen moest nml. nieuwe klanten uit Nagaoka halen, dus we moesten effe uit de auto. Deze tijd goed gebruikt, om alvast een e-ticket te regelen en uit te printen. De boys hebben het met hun Iphone gedaan, ook net zo makkelijk.

De nieuwe klanten waren binnen, ingecheckt, en we hebben onze laatste reis en voor de nieuwe klanten de eerste reis vervolgt. Als eerste effe bij Maruhiro buurten, maar deze had reeds klanten staan bij de nissai bak en hijzelf moest een shipment klaarmaken, maar toch effe vergaapt aan e.e.a. in de bakken.

Daarna door de bergen naar boven er overheen naar Yangensi onderweg wat leuke shots gemaakt, was redelijk mooi weer.

Bij Yangensi aangekomen, gebeurde wat ik al had verwacht. De verleiding werd mij op een gegeven moment toch te groot.

Eerst effe bij de nissai gekeken, 2 shiro’s gepakt, ginrin showa (of niet Jan, leuk visje he), tancho en een kikusui. Allen mooie grote nissai.
De shiro’s hadden wij nml. deze week zelf afgevist. Dus hoogstwaarschijnlijk ook zelf in handen gehad, heb er wel veel in handen gehad.

  

Shiro Utsuri – nissai 52 cm!                                                              Kikusui – Tancho – Ginrin Showa – nissai 45-50 cm

Daarna nog samen met de hele groep effe wezen kijken in zijn duurdere vishuis. Daar eenmaal aangekomen, zal ik haar weer kijken. Een supermooie Aka Hajiro, deze zwommen er deze week ook al en na een tijdje tegen Jeroen gezegd, ga alsnog effe scheppen, gewoon kijken. FOUT!

Eenmaal wat geschept, Ginrin Tancho Showa, Aka Hajiro, Karashigoi en een SUPERMOOIE Doitsu Sanke.

           
Doitsu Sanke – sansai 55 +                                                              Aka Hajiro 65 cm – sansai!

              

Ginrin Tancho Showa – sansai 58 cm                                               Karashigoi 62 cm – sansai

Daarna de vissen goed bekeken en je weet de uitslag al van dit verhaal. Deze vissen komen mooi naar Coevorn toe. Dus mensen nog 3 weekjes wachten en dan zwemt al dat mooie bij mij in de winkel.

Eerst nog hier en daar wat aanpassingen maken en dan kan het nieuwe koiseizoen wat mij betreft beginnen. We gaan natuurlijk ook weer een OPEN HUIS weekend organiseren met een hapje en een drankje, zo dat iedereen kan bewonderen wat er allemaal weer voor mooie uit Japan deze kant op is gekomen.

Tot nu, slaap wel vanuit een mooie Japan. Morgenvroeg om 05.30 uur vertrekken en dus een uurtje eerder opstaan. Zie je in de winkel.

Sayonara, gr. Peter