JAPANREIS OKTOBER 2014

dag 1

Eerste (middag)je Niiagata samen met mijn ‘’bodyguard’’ Emile. Onze vlucht was goed verlopen, de aansluitingen met de trein naar Nagaoka was goed, zodat wij 12.55 uur aankwamen op het station.

Gelijk de koffers bij Jeroen san in de auto en rijden met die hap. We zijn een x-aantal kwekers bij langs geweest, waaronder: Daniechi, Kase, Ikarashi en niet te vergeten Aoki.

Bij Danieshi was een vishuis verkocht en in de andere ‘’zwom’’ alleen maar tossai. Daarna bij Kase langs geweest, gekeken wel wat gezien, maar we hebben nog tijd.

Bij Aoki was er reeds een auto met Jeroen Dregmans en Rob met een aantal klanten aan het scheppen. Eerst effe bij de ‘’tategoi’’ bak van meneer Aoki gekeken, Jeroen zag een leuk exemplaar Goshiki zwemmen . . . . en daar heeft ie het ook bij gelaten zullen we maar zeggen, dan weten de meesten wel hoe de vlag er voor stond.

Toen naar Ikarashi gereden, hier heeft Jeroen een box gekocht met een paar Yuko Asagi, een goshiki, enkele kikokoryo’s en een ochiba. De ochiba was voor een klant, een van de asagi’s heb ik overgenomen en de rest staat op zijn site.

Niet veel fotomateriaal, want de camera zat nog in de koffer. Morgen misschien beter, dan gaan Emile san en ik samen met de gebroeders Yagensi een mudpound afvissen met nissai.

Soyonara en tot morgen

Eerste (middag)je Niiagata samen met mijn ‘’bodyguard’’ Emiel. Onze vlucht was goed verlopen, de aansluitingen met de trein naar Nagaoka was goed, zodat wij 12.55 uur aankwamen op het station.

Gelijk de koffers bij Jeroen…

dag 2

Goedendag allemaal, zoals gezegd zouden wij vandaag een mudpound afvangen met de Yagensi brothers, maar hier waren de agenda’s niet kloppend oftewel wij gaan morgenvroeg een kleine mudpound afvangen met nissai.

Dus bij deze kweker kijken wij morgen wel verder, niet dat er niets zat, maar morgen krijgen we wat vers van de pers en misschien zit er wat leuks tussen. Het zag er zoals gebruikelijk weer zeer netjes uit bij de boys. Daarna ging onze reis naar Yamamatsu, waar ik nog een azukari had zitten, maar na wat zoeken zwemt deze dus nog in de mudpound en hoogstwaarschijnlijk wordt ze (dat hoop ik) na de koishow van volgende week geleegd, dus ik kan haar hier niet gaan beoordelen. Onze medepassagier was op zoek naar een Ginrin Tancho Kohaku, maar die wasverkocht. Daarna naar Isumya, waar wij graag een box met Yamabuki Ogon nissai hadden willen hebben, maar u raad het al, geen nissai meer te koop. Wel hele mooie sansai, waar wij nog wel even aan hadden gedacht, maar we zien nog wel wat de week ons brengt.

Toen onze weg vervolgt en effe binnengewipt bij Torazo, misschien hier een Ginrin Tancho, maar nee ook niet. Wel mooie vissen en Jeroen san liet ons nog effe een paar van zijn vangsten zien. Een mooie Sanke van 87 en een Showa van 82, beiden verkocht aan klanten van hem. Mooie GROTE vissen.

Daarna gingen we naar Kawakami, de kweker waar ik dit jaar een paar kampioenen weg had, nml. een Ginrin Matsukawabake (1e prijs HKS Ginrin B). Hier heb ik dus mijn eerste boxje gevuld met: een Ginrin Matsukawabak/Kumunryo/Doitsu Kohaku/Goshiki en een Kohaku. De kweker nog even het koiblad laten zien met zijn foto van de kampioen. Jeroen san had vooraf zelf ook een boxje gevuld met enkele exemplaren. Het liep al tegen de middag, maar toch eerst nog even een kweker bezoeken en wel Marudoh, kijken of hier een Ginrin Tancho zat.

Vooraf aan deze gebeurtenis had Emile in samenspraak met Jeroen san een mooie Sanke gezien en Jeroen had zelf een Showa en een Kohaku op het oog, alleen nissai. In eerste instantie had ik ook nog een andere Sanke, maar die hebben wij laten zitten. Jeroen regelde dat de 3 in een box konden en klaar was de deal. Emiel gefeliciteerd met je aankoop, deze vis zal in jou MUDPOUND van 80 m zeker gaan uitgroeien tot een ware JUMBO, mede omdat Marudoh’s dochter ons even meedeelde dat deze Sanke uit een JUMBOlijn kwam. Terugkomende op Matthias, was zeker de moeite waard, een supermooie vis, maar iets boven het gemiddelde Koivriend budget, zeg maar gerust VER erboven. Deze vis van 70 cm gaat in Duitsland een mooie toekomst tegemoet.

Omdat we toch bij Marudoh zijn, kon ik hier misschien wel mijn zoekopdracht vervullen van 2x een Ginrin Chagoi (sansai), maar zoals gezegd het was reeds na de middag en we werden uitgenodigd om samen met de dochter van Marudoh te gaan eten dichtbij. Zo gezegd zo gedaan.

Met ons buikje rond gingen we terug om te kijken naar Ginrin Chagoi, zal direct maar met de deur in huis vallen, dit is niet gelukt. Maar achteraf voor een klant een teleurstelling, voor de andere absoluuut niet. Die heeft nu 2 mooie GROTE vissen, waaronder een Mukashi Ogon van 70+ en daarnaast nog een Yamabuki Ogon van 70+. Beiden JUMBO’s in wording. De Mukashi lijn ligt over de 100 cm, dus groeien laten die hap. Beoordeel zelf de kwaliteit maar, de Yamabuki had een klein krasje op het voorhoofd, maar dat is met het afvangen gebeurd, niet noemenswaardig.

Klant tevreden en ik ook, de onderhandelingen gingen via de wifi supersnel, wat kan internet toch makkelijk zijn, vooral als je iets gaat kopen wat niet in de planning stond toch. Al met al een geslaagde bezoek bij Marudoh.

Omdat Matthias en Patricia naar Tokyo moesten hebben wij ze afgezegd op Nagaoka station. Het begon al behoorlijk laat te worden en Jeroen san probeerde nog een afspraak te maken bij Yamazaki, de leverancier van Koivriend van enkele kampioenen van afgelopen jaar. We konden er om 16.30 uur zijn, maar er waren klanten bezig. Yamazaki leidde ons naar zijn andere vishuis en ging verder met zijn ding. De andere klanten liep behoorlijk uit zodat ons bezoekje op niets uitliep, dus in de auto met een afspraak voor morgen. We zien morgen wel weer.

Zou zeggen sayonara en bekijk maar wat jullie van onze oogst vinden.

Groetjes, Peter en Emile

dag 3

Koihunt dag 3

De dag begon met SUPERmooi weer, de zon scheen in de bergen en we gingen vroeg op pad. Om 8.30 uur afgesproken bij Yagensi voor het afvangen van een mudpound met nissai. Zo gezegd zo gedaan, het afvangen verliep voorspoedig en in driekwartier tot een uur waren we weer bij zijn vishuis om daar een en ander uit te selecteren. Er zaten een x-aantal azukari’s in van Jeroen san en van andere kopers.

Na alles uitgeselecteerd te hebben en de mindere eruit, heeft Jeroen san de rest in een keer gekocht. Wilde nog wel samen met mij doen, maar daar heb ik a de ruimte niet voor en b niet genoeg klanten voor showa / kohaku en sanke hoofdzakelijk. Enkele kujaku’s. Kijk maar eens op koicentrum.nl, daar staan een x-aantal boxen op van goed tot zeer goed.

Daarna naar Maruju gereden, daar zwom de duurste koi van de auction van Niiagata van dit voorjaar een superbeest van een Tancho Showa (88 cm), superkwaliteit voor een SUPERPRIJS, daar kun je een fatsoenlijke Mercedes voor kopen . . . .

Na ons vergaapt te hebben aan deze vis, middageten oftewel soep.

Daarna naar Maruhiro, hier hebben wij een boxje met 10 nissai geschept uit zijn wat goedkopere bak. Toch een leuke mix kunnen maken met betaalbare vissen. Van chagoi tot Ginrin Midorigoi en van Shusui tot Ginrin Hi Utsuri.

Kijk maar of er wat tussenzit, prijzen op aanvraag of zie website.

Bij Maruhiro werd er ook weer geruild qua bezetting in de auto, want Jan en Jorinde kwamen vanuit Tokyo met Rob en we ruilden de Italianen weer om.

Onze weg daarna vervolgt naar Marusaka, hier een Ginrin Chagoi (donker) gebowld (optie klant), prijs was redelijk, maar hier en daar een shimmi. Wordt vervolgd. Morgenvroeg om 9 uur verder kijken bij Marusaka en daarna naar Hosokai.

Als laatste hebben wij Yamazaki nog met een bezoek verrast. Jeroen san kocht hier een paar leuke vissen, wij konden hier op dit moment niet slagen, misschien verderop in de reis nog een keertje langs bij Yamazaki. Dit is wel de kweker die ons de ‘’Best in Varity All sizes Kawarimono B’’ heeft geleverd dit jaar in Arcen en ook onze Doitsu Karashigoi (4x eerste prijswinnaar) komt bij deze kweker vandaan. Heb hem het koiblad laten zien met daarin zijn vissen, hij was zeer content met deze prestatie.

Zou zeggen tot morgen, sayonara

Groetjes, Peter en Emile

dag 4

Koihunt, dag 4

Vanmorgen dus eerst de afspraak bij Marusaka om de Ginrin Chagoi te bekijken die we eventueel voor een klant moesten kopen, maar na ampel beraad was het toch niet DE vis waar ik naar op zoek ben, dus ook niet geschikt voor de klant.

Daarna dus bij zijn nissai gekeken, want ik zoek nog een aantal doitu’s. Hier was eigenlijk ook een beetje de room vanaf en in het achterhoofd wetend dat Jeroen san er wel een box had gebowld toen ze binnenkwamen heb ik in overleg deze van Jeroen overgenomen. Zo gaat dat een beetje, want Jeroen is hier na mij nog een hele week met klanten, dus voor hem tijd genoeg om hier en daar nog een boxje te scoren.

We kwamen onderweg (bij Marusei) ook in een keer een aantal verdwaalde Nederlanders tegen onder bezielende leiding van de Frieslandboys. De auto was goed gevuld (of niet Nico) en de heren (en dame) vroegen of Jeroen san niet hun naar Hosokai kon leiden, want anders werd het dat niet voor hen. Dus vanaf Marusei gingen we in colonne met gierende banden richting Hosokai, waar Jeroen nog een schitterende asagi kocht, en ons een asagi liet zien die gaat meedoen met de All Japan Koishow. Schitterende vissen.

Vandaaruit ging de reis terug naar Marusei (naar papa), want hier heb ik en Jeroen ook een boxje vissen gescoord. Het is altijd zoeken bij Marusei, maar goede ogen een een beetje tijd, dan lukt het wel. Mooie vissen voor een redelijke prijs.

Hier afgerond en afscheid genomen van de andere groep, deze was nog aan het afvangen van sansai. Jeroen had nml. een afspraak staan bij Ikarashi ivm met een nieuwe zending vis. Hij had nml. deze week er reeds een box gebowld, waar nog wat bij in moest. Aangekomen was het niet wat Jeroen verwacht had en na wat gebowld te hebben het er eerst maar bij laten zitten. Op de terugweg effe binnengewipt bij Otsuka, hier zwom ook naar een Ginrin Chagoi, maar deze was boven budget voor mijn klant, dus dat werd hem niet.

Vanaf Otsuka langs Maruhiro gegaan, en wie troffen we daar, de verdwaalde Hollanders . . . Maruhiro had gisteren gezegd dat hij Ginrin Chagoi sansai zou hebben, en jawel 3 stuks. Maar nu was de baas himzelf er niet, dus we gaan morgenmiddag proberen te scoren. Het begon al weer laat te worden en rond 5 uur gaat hier het licht uit.

Verder een mooie zonnige dag, over het weer hebben wij het absoluut niet te klagen, het begon met regen, maar daarna alleen maar zonneschijn.

Morgen staat de koishow op het programma, eerst gaan we naar Seikugushi (das een uur rijden) en daarna kijken we wel waar we komen.

Sayonara en tot morgen.

Groetjes, Peter en Emile

dag 5

Dag 5 Koihunt

Dit was de reis en showdag. Vanmorgen om 8 uur vertrokken we voor een ritje van een uur richting Seikugushi. De bekende showakweker, waar wij dit voorjaar enkele leuke tossai gekocht hebben, zie voorpagina. Daar aangekomen waren we niet echt onderste boven van de kwaliteit, wat je normaal wel bij deze kweker verwacht. Jeroen san kwam in gesprek over een nissai man voor eventuele ouderdier. Dus deze vis gebowld en daarna een x-aantal exemplaren erbij om te zien hoe de box te vullen.

Het ouderdier had een twistet aanzet van de staart wat in principe voor kweekdier geen probleem hoeft te zijn, verder was het best een leuke vis. De andere voor eventuele verkoop erbij bleken echter hetzelfde probleem te hebben, vandaar dat Jeroen san er met de prijs niet uitkwam bij de kweker. De kweker bedankt en we togen op naar Satoshi Tanaka.
Deze jonge kweker had net een nieuw vishuis gemaakt deze zomer en het zag er verder allemaal netjes uit. Jeroen san had er vorige week een paar leuke Hi Utsuri’s yonsai gekocht voor een redelijke prijs, vandaar dat wij er ook waren.

Daarnaast zwommen er een paar leuke (ginrin) showas’s in de bak. Ook sansai en met een verschrikkelijk goede huidkwaliteit. Deze vissen gebowld, samen met de Hi Utsuri. Na kort onderhandelen hebben wij de deal gesloten met deze jonge kweker. Gewoon SUPER mooie showa’s voor een betaalbare prijs, dat is toch wat iedereen wil.

De Hi Utsuri’s zijn gewoon goed, zonder dat ze maar een korreltje kleurvoer hebben gehad deze zomer, dan vertelde Satoshi ons. Dus in NL kan het alleen maar beter worden. Na Satoshi san bedankt te hebben togen we op naar Nagaoke voor de daar plaatsvindende koishow.

Jeroen san moest een groep Duitsers ophalen van de trein en deze via het hotel weer af te leveren op het showterrein. Dit duurder allemaal iets langer dan gepland, maar gelukkig zat het weer ons niet tegen, zo rond de 22-23 graden, super mooi weer.

Zo rond een uur of 15.15 uur gingen we richting Miyatora omdat de Duitsers Aka Matsuba nodig hadden, JUMBO. Er zat er nog eentje, maar Miyatora was er niet.

Daarna snel richting Maruhiro, want deze had enkele sansai Ginrin Chagoi’s afgevangen. Daar gekomen bleek ie nog een half uurtje oponthoud te hebben, dus wij aan de koffie.

Toen hij aankwam, begonnen zijn ogen te glinsteren met het zien van de Koizentrale boys. De hebben afgelopen jaar nml. veel gekocht bij Maruhiro.

Gelijk aan het scheppen in de small nissai bak en het resultaat 5 boxen. Ik was er nml. deze week al geweest. Mijn insteek was een Ginrin Chagoi.

Alles genoteerd en ik met Maruhiro san kijken naar de Ginrin Chagoi, wetend dat de prijzen tot 700.000 yen lagen voor de besten. Er zwommen er drie en je weet al welke kant ik op ga. Ja de chagoi van mijn keuze, was nml. zijn best tategoi en daar hangt een prijskaartje aan.

Jammer, maar ik had en budget meegekregen, maar deze werd hierdoor verdriedubbeld. Dus geen Ginrin Chagoi.

Morgen maar weer kijken wat de dag ons brengt.

Zou zeggen, Sayonara vanuit een zonovergoten Ojiya.

Gr. Peter en Emile

dag 6

Koihunt dag 6

Vanmorgen vertrokken wij voor onze laatste zoekdag, we konden eventueel nog een dagje verlengen, maar na intern overleg met mijn medereiziger doen wij het niet. We moeten nog wel een hotel zien te krijgen in Tokyo.

Om 8.30 uur vertrokken wij met onze nieuwe reisleider Rob san (oftewel eigenaar bos van Ornafish). Wij zaten in de auto met 4 medereiziger, mensen uit Noorwegen en Zweden, Vikings they call themselves. In begin een beetje aftasten maar gaandeweg de morgen begon het wel over en weer te begrijpen.

Als eerste Shinoda, leuke vissen, LEUKE prijzen nog meer. Maar qua Hi Utsuri waren wij uitgekocht en doitsu sanke/showa, de mooie waren niet betaalbaar. Daarna Conias, in principe hier hetzelfde verhaal, maar dan alleen voor de doitsu’s. Hier gekeken en niets gevonden. Er kwam een bus vol met Japanners aan, toen maar snel vertrokken richting een andere kweker: Maruhiro. Hier konden de Vikings zich wel uitleven en hebben een x-aantal boxen geschept. Ik had hier al vis gekocht namelijk. Heb nog een poosje mijn verstand zitten te vergapen op mijn keuze van de Ginrin Chagoi (tategoi) van gisteren. Supermooi beest, maar gewoon niet binnen budget te krijgen.

De volgende die we aandeden was Hirashin, hij was niet thuis, want overdag werkt ie ergens anders. Het was bijna middag dus ETEN geblazen. Weer lekkere soep: ramen genaamd, met spaghetti en vlees.

Na het eten naar Choguro, daar was ik wel geweest, maar niets gekocht. Nu toch een 6-tal Platina Ogon gekocht. Mooie vissen, echt blij mee.

Daarna gingen wij richting Miya, een kweker waar ik nog niet vaak ben geweest. Klein en de prijzen vielen er ook erg mee. De Vikings wilden scheppen en ik ook, maar het was klein, dus we gingen om en om. Ik het schepnet in de hand en roepen maar. De eerste Ginrin Shiro was direct weg, maar zei mochten beginnen, dus niet zeuren. Ikzelf heb ook een leuke box gepicked, met als topper toch wel de Doitsu Shiro bekko, of niet Emile! Het kan ook een Doitsu Shiro zijn, want tegenwoordig ligt dat toch heel dicht bij elkaar, vraag dat maar aan Dirk van Elna Koi . . .

Als optie hebben wij bij de kweker een Maruten Sanke (nissai male) en een Doitsu Kohaku gebowld en een paar ‘’slechte’’ foto’s van gemaakt, omdat een klant zoiets zocht voor een bepaald budget, maar ik denk dat dat lastig wordt, alshoewel hij niet zo duur was als Shinoda en Conias.

De middag schoot al mooi op en onze laatste kweker van de dag was Yamazaki ofwel Manabu. De kweker die ons reeds 3 kampioenen heeft geleverd. 2x Doitsu Karashigoi en een Ochiba Chigure, deze werd op de Holland Koishow ook ‘’Best in Variety All sizes’’. Gefeliciteerd Jan met het certificaat waarop je zo lang op hebt gewacht…..

Achterin bij Manabu zwommen een hele grote bak met small nissai, allerlei varieteiten. Rob gevraagd of deze ook gehandpicked konden worden. Ja, dus scheppen maar. Een leuk boxje met 30 stuks van Doitsu Karashigoi tot Tancho Goshiki tot ‘’special variety champion’’. Een Tancho Sanke met in de rode stip een zwarte stip . . . . Geinig vissie.

Dus dit was het voor vandaag en voor dit jaar maar weer. Hopend dat alles goed gaat overkomen.

Wij verslaan nog van een paar opties die wij hebben staan. Maar daarover later.

Sayonara en tot morgen.

Wij gaan naar Tokyo, maar eerst effe nog het koimuseum bezoeken samen met Emile.