Japanreis 2011

Ook dit jaar weer naar Niigata Japan om (V)HQ japanse koi te selecteren bij de meest gerenommeerde koi kwekers. Lees hier het verslag van onze Japanreis 2011.

sneeuw.jpg

Dag1

Hoi allemaal,
De lange reis naar Japan is vanmorgen begonnen om 05.00 uur vanuit Coevorden. Ben om 06.00 uur vertrokken en onderweg gezien dat Nederland aan het dichtslibben is. Overal files en nog eens files.
Na een uurtje vliegen vanaf Amsterdam naar München hebben wij daar een tussenstop van 3,5 uur en gaan dan met Lufthansa naar Seoel (Korea), deze tussenstop was niet gepland, maar deze kregen wij er gratis bij.
Heb vanmorgen dus kennis gemaakt met de mensen van de NVN, de voorzitter Fred Stork en de hoofdredacteur van ons blad Joop van Tol. We gaan dus samen reizen naar Japan en vertoeven daareen weekje samen met de mensen van Koibito Japan (hoofdzakelijk Mischa Koeijers), Fred en Joop gaan daarna nog een aantal dagen naar Zuid-Japan met Mischa. Ik kan dan niet mee ivm tijdsdruk, had dit graag meegemaakt, omdat Zuid-Japan toch nog weer heel iets anders biedt dan Niiagata.
Na München zijn we veilig geland in Seoel en daarna op naar Narita Airport (Tokio) Japan. Toen we aankwamen werd ons gemeld dat de diverse treinen wel onregelmatig zouden rijden, dus het niet zeker was of we op de plaats van bestemming zouden komen.
Het eerste stuk afgelegd met de Narita Express (in het Hollands Boemeltrein) van ruim 1,5 uur kwamen we aan op Tokio. Hier had Fred trek in een sigaret, dus naar het rookersverblijf, daar kwamen in gesprek met een Engels sprekende Japanner (uniek), deze vertelde ons dat de hogesnelheidstrein niet meer reden.
Wij op zoek naar een infobalie, maar het bleek allemaal mee te vallen. De snelheidstrein was precies op tijd en we kwamen om 19.00 uur plaatselijke tijd aan in Nagaoke, waar Mischa van Koibito ons al stond op te wachten bij de gate.
We hebben samen wat gegeten en daarna ben ik naar het hotel gegaan, ga me nu lekker douchen en we zouden op de goede afloop nog samen een biertje gaan drinken in een plaatselijk kroeg.
Zie je morgen, hoop op een goede koihunt, kan haast niet missen met zoveel kennis in de auto.
Sayonara, op zijn Japans
Weet niet of het goed is geschreven.

Groetjes, Peter vanuit een winters (wit) Ojiya (Niiagata)

japan1019[800x600].jpg

Dag 2

Dag 2

Goedendag allemaal, vandaag dus de eerste koihunt-dag van mij en mijn companen. Ons eerste reisdoel was Hosokai, waar we naar toe gingen omdat we de Ginrin Shiro Utsuri wilden bekijken die we vorig jaar hadden gekocht, en deze had een half jaar Azukari gehad bij de kweker.

japan1029[800x600].jpg

De vis was qua kleur verder ontwikkeld, alleen de groei is wat achtergebleven, maar dit is iets waar alle kwekers afgelopen jaar een beetje last van hadden ivm de extreme warme en droge zomer, dus weinig vers water in de mudpounds. We gaan nog even overleggen met de kweker wat we doen, of meenemen of misschien toch nog een half jaartje terugzetten.

Daarna hadden we afgesproken bij Aoki. Vorig jaar heb ik bij deze kweker supermooie nissai kunnen handpicken voor een redelijk betaalbare prijs, nu moest ik daar de hoofdprijs voor betalen. En wat nog betaalbaar was, vond ik qua kwaliteit niet goed genoeg. Toen maar naar de tossai gekeken, want bij binnenkomst was de oude Aoki zijn wedstrijd tategoi aan het fotograferen. SUPER SUPER kwaliteit, waar we alleen maar van mogen dromen. Een foto nemen mocht wel, verder niet.

japan1034[800x600].jpg

Toen gevraagd of we mochten handpicken bij de tossai. In eerste instantie wilde de kweker daar niet aan meewerken, maar op aandringen van Mischa en mijzelf en de toereiking van de welbekende KOIVRIEND T-shirts ging Aoki alsnog overstag. Dus aan het scheppen geslagen. In samenwerking met Joop, Fred en Mischa, heb ik toch een supermooie box handpicked high grade tossai gekocht. Geen tategoi of tateshita, maar gewoon supermooie vissen die voor een betaalbare prijs bij ons in de winkel zullen worden aangeboden. Bekijk de foto van de vissen maar, dan kun je zien dat ik niet overdrijf. Een alsnog goed geslaagde deal bij Aoki, toch een van mijn favoriete kwekers. Alleen miste ik de Ginrin Matsukawabake.

japan1048[800x600].jpg

De volgende kweker was een onbekende voor mij, Katsumi. Mischa heeft mij daar naar toegereden met een bedoeling, deze kweker had voor mij een Ginrin Kigoi zitten. Mijn zoekopdracht voor een klant was een Akame Ginrin Kigoi. Niet te vinden in Niiagata, tenminste in de maat van 65++. Dit was een supermooi exemplaar. De foto’s zijn onderweg naar NL, waar beslist zal worden of deze vis naar NL zal worden gevlogen. Mijn inschatting is dat dit hoogstwaarschijnlijk wel goed zal komen. Omdat ook weer bij deze vis onze leus van toepassing was. Wij wachten op berichtgeving vanuit NL die vannacht wel zal komen. (bekijk de foto en geef uw oordeel maar . . . .).

japan1053[800x600].jpg

japan1056[800x600].jpg

Daarna zijn we doorgereden naar Miyatora, had wel leuke vissen zitten, maar ook weer niet de prijs/kwaliteitsverhouding die wij zoeken.

De volgende kweker was de welbekende PLATINA kweker van Niiagata, mr. Choguro. Hier hebben wij een leuke box met 6 HQ PLATINA nissai (allemaal female) gekocht, waaronder ook een doitsu platina en een matsuba. Zie de foto’s en bekijk ook even de shot die wij gemaakt hebben met mr. Choguro in zijn eigengebouwde IGLO, oftwel bunker. Vul zelf maar in waarvoor. Een weer geslaagde deal bij een kweker waar ik elk jaar wel een of meerdere boxen koop. Een mix tossai/kikokoryo laten wij hoogstwaarschijnlijk ook nog overkomen naar Nederland.

japan1068[800x600].jpg

japan1062[800x600].jpg

japan1066[800x600].jpg

Toen hebben wij weer ons vertrouwde vervoermiddel gepakt en gereden naar Hirashin. Dit is een kweker waar ik voor het eerst kwam. Na de bakken te hebben bekeken en na prijsinfo hebben we weer het schepnet in de armen genomen en aan het scheppen geslagen. De boys assisteerden mij hierin super. Wij hebben hier dus ook weer een leuke box met een paar supermooie vissen voor de welkende koivriendleus – goede prijs/kwaliteitsverhouding. Deze vissen zitten allemaal in de maat van 35-40 cm.

japan1071[800x600].jpg

Nu ga ik weer stoppen met mijn berichtgeving vanuit het ,,veilige’’ Ojiya (Niiagata, Japan). Koibito (mijn reisleider) houdt de aktuele stand van zaken in de gaten. Bij een eventuele dreiging van nucleaire besmetting, stappen we in de auto en gaan direct naar het Zuiden van Japan, waar het helemaal veilig is.

Dus mensen maakt u zich niet ongerust, wij zijn geen kamikaze en zo voelt het op dit moment ook niet hier terplekke. De berichtgevingen van de Telegraaf is ,,volgens mij’’ een beetje overtrokken.

Tot ziens dan maar weer en tot morgen ……. Sayonara

Groetjes, Peter

Dag 3

Goedendag allemaal maar weer vanuit een koud en dik besneeuwd Niiagata.

Vandaag starten we om 09.00 bij een van de grootste, zo niet de grootste kweker van Niiagata, mr. Hirasawa oftewel Marusei Koi Farm. Nadat we binnenkwamen en een blik in de bakken wierpen, nodigde de oude meester ons eerst uit voor een bakkie. Tijdens het koffiedrinken werd er door de jongens van de Koi-vereniging allerlei vragen aan Hirasawa gesteld betreffende de ,,nucleaire situatie’’ in het oosten van Japan. Hij zei ook dat de situatie daar zeer ernstig is, omdat er momenteel hard wordt gewerkt om geen grote nucleaire ontploffing te krijgen zodat de hele regio wordt besmet. Daarnaast stelde hij ons wel gerust, dat het hier niet zo snel zal lopen. Dit werd mede onderbouwd door een goed verhaal van hem. Momenteel heerst er hier winter, de wind komt uit Siberië (Rusland), m.a.w. dus vanaf land over de Japanse zee naar Niiagata, en gaat in oostelijke richting, dus van Niiagata af. Hij liet het ons zien op een aardbol die in zijn kantine stond. Het werd ons allemaal hierdoor een stuk duidelijker, maar de ernst van de zaak werd er natuurlijk niet minder om.

Over tot de orde van de dag: de koi, zoals elk jaar kon ik ook nu weer slagen bij de oude meester. Heb 2 leuke boxen nissai (chagoi/kigoi/karachigoi/Yamabuki Ogon enz.) en een mixbox met (kujaku, kigoi/tancho showa, benigoi) gekocht. De vissen zitten tussen de 40-45 cm. Een zeer mooie mix. Super tevreden ermee. Het duurde allemaal wel een beetje lang vond de oude meester, maar ja ik neem rustig de tijd voor het uitzoeken van mijn vissen. En er stonden ook geen mensen te dringen op dat moment, zoals het de hele week hier al zeer rustig is bij de kwekers. Nadat zijn zoon ons had geholpen bij zijn vader zijn wij toch nog even gaan kijken bij Maruhiro.

dsc03909[800x600].jpg

dsc03904[800x600].jpg

Meestal slaag ik hier ook wel voor een box, zo ook nu weer. Een aantal leuke (ginrin)ochiba/chagoi en daarnaast een mix ginrin benigoi/shusui/kohaku/showa. De vissen zijn niet zo groot als die bij zijn vader, maar kwalitatief doen ze er niet voor onder. Nadat de nodige foto’s zijn gemaakt, ben ik nog samen met Maruhiro op de foto geweest, hij was een van de eerste kwekers waar ik tijdens mijn eerste japanreis contact had. De papieren waren ingevuld en het was inmiddels al weer 12 uur, de tijd vliegt voorbij als je het naar je zin hebt (uitzoeken van vissen).

 

dsc03912[800x600].jpg

dsc03915[800x600].jpg

Olav van Koibito moest naderhand naar Nagaoke treinstation gebracht worden, omdat die morgen op het vliegtuig moest voor zaken elders. Hij ging eerst nog met ons mee naar Yamazaki, deze had veel tossai zwemmen, waar wij hoogstwaarschijnlijk onze tossai-mix ook voor een deel gaan halen. Supermooie foto’s heb ik gemaakt van een vloer bedekt met tancho’s, tancho’s en nog eens tancho’s, niet allemaal de perfecte stip maar gewoon 2500 stuks. Kijk maar eens op de foto. Ze rollen gewoon over elkaar heen. Deze bak was echter verkocht aan een duitser, maar deze hadden ze nog niet afgehaald. Ze waren dus niet te koop, maar het zou ook heel lastig worden om daar een box GOEDE TANCHO’s uit te zoeken. We zijn dus onverrichter zake verder gegaan naar de volgende kweker.

dsc03929[800x600].jpg

Dit nadat we eerst Olav naar Nagaoke hadden gebracht, zodat deze de reis naar Tokio kon aanvaarden. Op de terugweg vanaf Nagaoke, moest Misha nog even bij een kohaku-kweker (Marabushi)  wat langs brengen, dus we gingen even mee om de kijken. Veel Jumbo tossai kohaku, niet de kwaliteit die ik zoek, ze waren wel groot (voor Niiagata begrippen) dat wel te verstaan. Maar niet vissen waar mij het water van in de mond zou gaan lopen. We hebben later nog even in een ander koihuis van hem gekeken, hier zaten wel leuke exemplaren in, maar daar werden prijzen gevraagd, waar je u tegen zegt, dus dat werd het hem niet. Nu dan maar weer verder gereden naar een voor mij onbekende kweker. Misha doet er ook sinds kort pas zaken mee (Kanno), wist niet wat ik verwachten moest. Eigenlijk gingen we er heen om een zoekopdracht van een klant te verwezenlijken, maar dat werd het niet. Deze moest nml. een Sanke hebben met potentie, ze zaten er wel, maar niet kwaliteit genoeg.

dsc03935[800x600].jpg

Tot onze verbazing zagen wij wel enkele zeer interessante Goshiki’s rondzwemmen, en omdat Mischa een weekje geleden ook al uit deze bak vissen had gekocht, wist hij ongeveer de prijs, dus aan het scheppen geslagen. Nou, daar kon deze kweker nog wel iets van ons leren, het ging niet allemaal even soepeltjes. Een hangnet werd aan de kant geschoven, omdat daar vissen in zaten voor de verkoop. Wij mochten aanwijzen en de kweker zou scheppen, en dat gaat niet makkelijk met zo’n extra opstakel in de bak. De communicatie ging soms ook niet soepel en mede doordat er in de bak een groot aantal goshiki’s rondzwommen duurde dit nogal even voordat wij de vissen in de bowl hadden die we zochten.

Na enkele vissen weer terug gezet te hebben, bleven er 4 vissen over. Behoorlijke nissai 40-45 cm: Ginrin Tancho, Ginrin Goshiki en 2 Goshiki’s). Een voor mij geslaagde afsluiting van de 2e koihunt dag.

dsc03940[800x600].jpg

Momenteel ben ik aan het skypen geslagen, had dit nog niet geïnstalleerd, maar Olav heeft het gisteravond even voor mij geritseld. Een beetje beltegoed gekocht en skypen maar. Is toch stukken goedkoper als bellen met het thuisfront.

Nou mensen ik ga afsluiten, douchen en eten. Daarna nog even een pilsje pakken met de boys in de plaatselijke kroeg. En dan maar weer vroeg naar bed om morgen weer superFIT op het appel van mr. Misha te staan. Klokslag half negen gaat de auto vertrekken voor een volgende dag.

Tot morgen dan maar weer, sayonara.

Groetjes,

Peter vanuit een wit en koud Oyiga

Dag 4

Dag 3 van onze koihunt.

Vandaag begonnen we bij Takatatsu. Ook weer een kweker waar ik voor het eerst mijn gezicht liet zien. We kwamen binnen en zagen dat onze ogen al begonnen te water. Supermooie kwaliteit vissen, en Mischa had er vorige week 2 knoetsers verkocht aan de andere klant. Een chagoi van 85 cm en een Ginrin Soragoi van 75 voor een superprijsje. Dus wij ook maar eens kijken. Eerst in de mixbak met nissai en sansai (dacht ik). Hier en daar een prijsje gevraagd, maar zoals altijd zocht ik weer een van zijn ouderdieren eruit, deze was niet te koop.

Toen zijn wij naar zijn nissai TOPbak in een ander vishuis gegaan. Hier viel onze mond nog ietjes verder open. SUPER kwaliteit Kin Showa’s, chagoi, ginrin kohaku enz. enz. Wij zijn toen maar eens gaan scheppen. Mischa zegt, gewoon proberen waar we uitkomen en u raad het al waar ik naar toe wil. Jawel hoor, Peter lukte het weer om zijn tategoi eruit te vissen. Eenmaal in de bowl, had ik zelf eerst nog een selectie gemaakt. Chagoi eruit, Ginrin Kohaku eruit. Toen liet ik 3x Kin Showa erin zitten en 1 Sanke (moest ik voor een klant regelen). De beste man ging er eens bij zitten (de hele tijd al trouwens). Wij zelf hebben al het werk gedaan, met gevaar voor eigen leven op de smalle paden langs de bakken. Mischa had het er helemaal niet op. En hij gaf ons een prijs, daar viel onze mond nog ietsjes verder open, dan dat ie al stond. Dat werd hem niet. Ik heb de beste man bedankt, dat ik in de bak met tategoi mocht scheppen, om zo zijn beste vissen eruit te halen. Maar zoals gezegd hadden wij in het eerste vishuis ook supermooie kinshowa gezien, en van deze hadden wij al een indicatieprijs gekregen, dus daar wisten we waar we aan toe waren.

img0128[800x600].jpg

Toen wilden we weer scheppen, maar zoonlief kwam om de hoek kijken en hielp ons nu verder, ik kon aanwijzen en handlen, hij schepte te vissen. Al met al kwam er een leuke bowl met Kin Showa tevoorschijn, waar ik SUPERtevreden over ben. 1 vis ben ik al zo goed als zeker kwijt aan een meneer uit Emmen (ene Jack), deze had mij een plaatje van een vis opgestuurd, met het verzoek om dit soort voor hem te zoeken, en met succes. Bewonder deze vissen maar even. Ze zijn na 1 april te bewonderen in onze bakken in Coevorden.

img0133[800x600].jpg

Dit was een hele onderneming en tevens een superervaring voor mij op tategoi te scheppen. De lensen zijn dus nog steeds op sterkte, hoef dus niet bij Hans Anders een bezoekje af leggen. Na de gebruikelijke fotosessie met vader en zoonlief (beiden verreikt met het welbekende Koivriend T-Shirt), daarna zijn wij afgereisd naar Conias.

Hier aangekomen, hebben wij 3 vissen gebowld. Omdat ik voor een klant een zoekopdracht had voor een mooie Sanke. Daarnaast tevens een klant die een Goshiki van Conias wilde. Dus 3 vissen gefotografeerd en afwachten maar hoe de klanten hierop reageren. Voor mij was het duidelijk, mooie vissen, voor een redelijk betaalbare prijs.

img0140[800x600].jpg

Wij vervolgden onze weg naar een Showa/Shiro kweker: Nagashima. De keuze was in onze ogen niet enorm. Wel hebben wij van enkele vissen de prijs gevraagd (o.a. een supermooie Showa). Ook weer voor een klant. Afwachten maar. De nissai vond ik persoonlijk niet echt mooi meer.

img0151[800x600].jpg

Na onze welverdiende lunchpauze (lekkere vleessoep), gingen wij op weg naar een oude kweker: Tazawa, deze man verrast mij elk jaar weer met zijn kwaliteit en diversiteit. Soms kun je daar leuke vissen aantreffen.

Wij hebben ons hier een box aangekocht met o.a. Midorigoi/(D.)Hariwake/Shiro enz. Voor een collega koidealer uit het westen hebben Misha en ik samen een box met Shusui’s en een box met Ochiba gehandpicked. De gehele tijd dat wij aan het vangen waren, was de oude heer in geen velden en wegen aanwezig. Dus dat zou wel zwaar onderhandelen worden. Maar dit viel achteraf heel erg mee. De prijzen stonden ,,vast’’ en ik was weer een volle box met vis rijker.

img0172[800x600].jpg

Omdat we toch al een flink eind op weg waren gingen wij bij Takahashi langs, de meeste bakken van deze kweker waren (verkocht) en Mischa had vorige week ook bij deze kweker wat boxen gekocht en het viel soms niet mee om met deze kweker te handelen. Na inspectie van de bakken, ben ik toch in een bak gaan scheppen, omdat daar een diversiteit aan vissen in zat, die ik nog op mijn wenslijstje had staan: o.a. Matsukawabake/B. Kumunryo/Asagi. Dus een leuk boxje gehandpicked voor een redelijke prijs.

img0178[800x600].jpg

Mischa moest toen nog ,,even’’ bij Seikigushi langs om ,,All Fish’’ af te leveren voor de volgende zending. Wij hebben nog even zijn ,,jumbo tossai’’ bekeken, maar het was al SUPERlaat en wij mochten hierin ook niet handpicken, dus wij aanvaarden onze terugreis.

Al met al weer een geslaagde koihunt-dag voor mij. Weer een 20-tal vissen rijker en een flinke hap geld armer.

Tot morgen dan maar weer (mijn laatste koihuntdag) en ik ga zaterdagavond al naar Narita om daar in een hotel te overnachten, om zondagmorgen 11.10 uur met Swiss Air terug naar Europa te vliegen. Normaliter had ik nog wel een nachtje in Ojiya willen blijven, maar de aansluitingen van de treinen is niet elk moment zeker, dus dit risico wil ik niet nemen.

Sayonara dan maar weer. Groetjes Peter, vanuit een zonovergoten Ojiya.

Dag 5

Goedenavond allemaal,

In NL is het nu zaterdagmiddag, hier in Narita (Tokyo) is het 22.30 uur. Ik ben uit voorzorg de avond voor mijn vertrek reeds vanuit Ojiya (Niiagata) vertrokken naar Narita. Dit omdat de treinen zeer onregelmatig rijden en achteraf maar goed ook. Ik had een slechte verbinding. Moest onderweg overstappen op een andere railnet. Normaal gesproken kun je overstappen van de Sjinkansen op de Narita Express. Deze brengt je dan naar het vliegveld. Ditmaal moest ik overstappen op een ander net en de aansluitingen klopten ook niet helemaal. Dus 4,5 uur gereisd, wat normaal in 3-3,5 uur kan.
Had dit dus morgenvroeg ook niet gered, want de eerste trein vertrek om 6.25 uur vanuit Nagaoke en ik moet om uiterlijk 09.00 uur op het vliegveld zijn. Genoeg over het vervoer gehad.

img0225[800x600].jpg

img0229[800x600].jpg

Nu over vandaag. Wij begonnen onze dag met een bezoek aan de Kawakami brothers. Normaal gesproken kan ik hier altijd wel slagen voor B. Kumunryo, D. Sanke, Y. Nishiki, maar deze keer vond ik niets wat ik wel graag gezien had. De keuze/kwaliteit vond ik tegenvallen, dus tegen Mischa gezegd dat ik hier niets zou kopen.

Daarna onze weg vervolgd naar Hosokai, want wij wilden het nog even hebben over onze Ginrin Shiro Utsuri. Na wat overleg is besloten om deze vis toch nog een half jaartje Azukari te geven, kijken hoe zij zich verder ontwikkeld. Beide partijen waren het hier over eens. Dus de Ginrin Shiro is in april nog niet te bewonderen bij ons.
Wij hebben links en rechts nog even gekeken of er wat voor onze gading bij zat, hij had nog wel wat of ze waren boven ons budget of ze waren verkocht. De vissen dan die ik mooi vond.  We besloten toen maar om verder te gaan naar Katsumi.

Hier hadden wij woensdag een Ginrin Kigoi gebowld, en we gingen er nu heen om de zaak af te ronden. Na flink onderhandelen werden we het eens over de prijs. Nadat de kweker het hele fotogebeuren had opgehaald om dat vis in de bowl te laten fotograferen, kwamen we tot ontdekking dat de vis onderaan de buik een aantal schubben ontstoken had. Dus dat werd hem niet meer. Wel met de kweker afgesproken dat wij in het najaar de eerste keus voor deze vis hadden. Vooraf aan deze gebeurtenis hadden we ons al een leuke mix met hoge kwaliteit nissai gehandpicked. Een aantal Ginrin Asagi, Yamatonisiki en een Midorigoi.

img0197[800x600].jpg

Het was nu al zo rond de middag en we besloten om een bezoekje te brengen aan de wereldbekende M. Jawel Mac Donalds, hier lekker wat gekeken, omdat dit ook in ons tijdplaatje paste, het was voor mij de laatste dag en we hadden wel een beetje tijdsdruk. Ik wilde nog een x aantal kwekers bezoeken.

Na de middag dus eerste even langs Miyaishi, deze had een mooi bassin voor KNOETSERS zwemmen, maar hij was niet thuis, dus we hebben ons alleen maar een beetje vergaapt aan de bak met SUPER grote vissen. Onze afspraak met de Conias brothers hadden wij hierna. Wij hadden daar deze week een aantal vissen op de foto gezet voor een klant, maar dit ging niet door. Wel zagen wij in een ander bassin een paar schitterende Ginrin Goshiki´s. Onze aandacht was gevestigd. De broers gevraagd of deze gebowld konden worden, en eenmaal in de bowl was iedereen het er over eens dat dit best mooie vissen waren. Misschien niet helemaal perfect, maar wel SUPER van bouw een SUPER van Ginrin en huidkwaliteit. Dus onderhandelen maar. Dit was van korte duur, omdat de heren Conias ons een prijs afvroegen, waar wij geen nee tegen konden zeggen. Dus de deal was gemaakt.

img0202[800x600].jpg

Wij waren nu dus in principe voldaan. Onze nissai kollektie op peil, en we waren niet echt meer op zoek naar vissen.

img0206[800x600].jpg

Mischa had voor ons toch nog wel een adresje in gedachten, waar we nog niet geweest waren. Torazo. Deze had mij toch een groot aantal OUDERDIEREN, waar je u tegen zegt. Echte reuzen, zijn nissai was ook SUPER, vissen van 55/60 is een normale zaak bij deze kweker. Ik probeerde nog een deal te sluiten met een Sanke voor de klant, maar dit werd hem niet. Sanke is gewoon een moeilijke vis, omdat daar eentje in de prijs/kwaliteitsverhouding te zoeken die wij graag willen voor onze klanten.

De kweker nam ons mee naar zijn nissai, ECHTE vissen, hier konden wij weer niet slagen. De vissen die ik mooi vond waren verkocht. Dus dat werd hem niet.

Hij nam ons mee naar een klein vishuis, waar ineens een aantal leuke rockosai vissen zwommen in een niet supergroot bassis. Een kohaku, sanke en tancho.  Best leuke vissen, de kweker gevraagd of ie een prijs kon maken voor deze vissen. Na het horen begon bij ons de twinkeling in de ogen, supermooie vissen voor een betaalbare prijs. Alledrie de vissen in een grote bowl, en kijken maar. Na enige aarzeling van mijn kant, heb ik toch de knoop doorgehakt en ze genomen.

img0211[800x600].jpg

Ik had de ,,hete´´ adem van mijn kompanen in de nek. Indien ik had beslist het niet te gaan doen, had of Fred de tancho genomen of Mischa had de vissen voor Koibito gekocht. Dus al met al een mooie afsluiting van een geslaagde koihunt onder de bezielende leiding van Mischa Koeijers van Koibito Japan.

Mijn derde missie in Japan is geslaagd en ik ga nu slapen, omdat het hier nu ruim na elf uur in de avond is en ik morgenvroeg wel om 07.00 uur moet opstaan om op tijd het vliegtuig te halen. Mijn laatste SAYONARA vanuit een zonovergoten Tokyo. Nu dan niet, maar het was vandaag een supermooie dag. We liepen op een gegeven moment in ons T/shirt.

Tot ziens in onze winkel.   Groetjes, Peter

Ter info / De vissen komen 1 april vanuit Japan naar NL. Ze zijn vanaf 2 april te bezichtigen en na een ruime quarantaineperiode kunt u de vissen reserveren totdat het water de temperatuur heeft die nodig is.